Om att bli sin egen läkare

Okej jag är nästan övertygad om att man blir en bättre läkare av freestyle-surfande än att gå läkarlinjen, förutom när det gäller rent kroppsliga symtom som kan leda till tydliga bekräftande provsvar. När det kommer till allt subtilt, allt diffust, allt som byter skepnad, allt som kräver fortsatt utredning kan man lika gärna gå och fråga en skomakare om hjälp. Och med vår livsstil idag är det ofta just dessa mångfacetterade och skepnadsbytande symtom som missas och som människor får gå i åratal med utan att få rätt hjälp, trots att vården kontaktas gång på gång. Till slut känner man sig som en störig hypokondriker med mängder av läkarbesök i bagaget, vilka egentligen hade kunnat undvikas om vårdens arbetssätt hade gått ut på att gå till botten med varför patienten inte mår bra. För den med sömnsvårigheter kommer inte få ordning på dygnet bara för att läkaren säger att proverna ser bra ut, den som plötsligt börjar få ont i magen får inte alltid grundproblemet löst för att symtomet behandlas med medicin, och den som återkommer med värk tillfrisknar inte om grunden till smärtan egentligen beror på stress eller ensamhet. 
 
Före studenten 2009 besökte jag i princip aldrig vården, men för ungefär tolv år sen kröp sig symtom på ett efter ett. Depressioner nästan varje vår och höst, ångest, hypokondri, trötthet, IBS, rastlöshet, en hjärna som inte ville varva ner osv. Fick återkommande antidepressiva utskrivna, ibland höll jag bara ut och led, fick insomningstabletter när jag hade svårigheter med sömnen, lämnade blodprov efter blodprov och när dessa såg bra ut var vården nöjda och gratulerade till en god hälsa, trots att det var tydligt både i kropp och själ att något stod helt galet till. Försökte ta reda på orsaken på egen hand och sökte vård för specifikt detta. Järnbrist? Problem med sköldkörteln? ADHD? PCOS? Utmattning? 
 
Häromveckan snubblade jag av en slump in på en sida om preventivmedlet Ballerine och efter fortsatt läsning stod det klart att kopparspiraler aldrig testades för kroppens påverkan innan de släpptes på marknaden. De testades bara för effekten som preventivmedel. Tusentals kvinnor och livmodersbärare har sökt vård med diffusa symtom men blivit avfärdade utan att ha fått sin ohälsa utredd, vilka visat sig bero på kopparförgiftning. Likadant med samma diffusa symtom grundade på candida-överväxt eller en tarm full av parasiter från bl.a. sushi. Och det här är antagligen bara toppen på isberget gällande varför så många människor idag går med så mycket oförklarligt lidande och spenderar tusenlappar på att försöka få hjälp från andra håll än den traditionella vården utan att bli bättre. Ingen vet vad som letas efter. 
 
Jag satte in en kopparspiral 2010 och från vad jag har läst kan kopparöverskottet lagras i lever och hjärna, och släpps fritt i blodomloppet av zink. I höstas började jag ta bl.a. zink som kosttillskott för att boosta immunförsvaret men jag föll rakt ner i ett svart hål. Depressionen från helvetet, en kropp som var så stressad att jag var tvungen att springa varje morgon. Kunde inte äta eller sova och rasade i vikt. Gjorde inte den kopplingen, alls. 
 
Jag vet fortfarande inte riktigt vad jag letar efter, men jag är närmare svaret än någonsin, synd bara att det behövde ta tolv år.