Ett annat covid-perspektiv

Årligen dör omkring 55 miljoner människor i världen, mot antal födslar omkring 140 miljoner. Fortsätter vi vidare in och delar upp dödsorsakerna kan vi placera ut välfärdssjukdomar, självmord, svält, olyckor och brist på vaccin som några exempel. Eller bara ren och skär ålder. Eller säsongsinfluensa. Eller de pandemier som ibland blossar upp. Att människor som står och vacklar vid livets slutskede knockas ut av coronan är en sorlig förlust på de kanske månader eller fåtal år de hade kvar att leva, och de till synes friska människor som fick sig en ordentlig smäll med ihållande efterskalv är inte önskvärt någon. Allt lidande och alla dödsfall orsakade av vårdslösa medmänniskor eller otur är beklagligt på alla sätt, men det behöver sättas i proportion. 
 
Om media dagligen ställde upp dödsstatistik över alla pågående krig hade vi istället jobbat fram vaccin i form av diplomatiska åtgärder och diverse insatser. Om löpsedlarna hade matat oss med självmordsstatistik hade det skett en boom bland volontäranmälningar på olika stödlinjer. Ifall vi under ett års tid dagligen fått reda på hur många människor som avlidit i cancer skulle sjukvårdsinsatserna slå i taket på alla tänkbara sätt. För att vi kollektivt ska anse att något är viktigt krävs det att någon visar oss vägen. I oktober tar vi och slänger med en liten rosa bandet-reflex när vi står och väntar i kassan på ica. När kända musiker låser in sig i en glasbox på något grådisigt torg och berättar vilket ändamål som är viktigt här i världen donerar vi gladeligen pengar. 
 
Folk verkar gå omkring med en "omg folk dör"-mentalitet, utan att tänka på att det är lite av en mänsklig grej. Det är överdödligheten i sammanhanget som är det intressanta. Men då får vi heller inte glömma att blicka bort från vårt kollektiva tunnelseende vi verkar ha fastnat i. Där kortsiktighetens fixa nu nu nu har fått ta överhanden. För när covid-kurvan pekar neråt igen kommer vi samtidigt få upp ögonen för de andra dödsfallen. När hela världen panikartat tryckte på stopp-knappen och stängde ner samhällen glömde vi bort att det samtidigt innebar färre screenings efter allvarliga sjukdomar, otaliga inställda operationer och att människors besparingar gick upp i rök med fattigdom som följd. För att bara nämna några konsekvenser.