Och kanske en tidning

Jobbar och jobbar och jobbar och jobbar. Får se hela södra Sverige. Har noll egentid förrän till helgen. Står inte på ICA nu på snabb paus innan kvällens sista resa.
 
 

Bussräkning

Bor helt off för tillfället utan varken internet eller täckning på telefonen så uppdateringen här blir väl lite därefter.
 
Fick som hastigast ett jobb som varar i en månad där jag bara räknar folk på bussarna dagarna i ända. För mig det perfekta jobbet eftersom jag får lyssna på musik, har en del betalda pauser, ofta hänger med skittrevliga busschaffisar, läser metro, äter hemmagjorda morotspannkakor och ibland träffar på andra kontrollanter man får lära känna under någon sammanslagen rutt. Brukar vanligtvis ha för mycket spring i benen men en gång varannan timme har jag än så länge haft möjlighet att ta en länge promenad för att göra av med lite energi.
 
Igår och idag jobbar jag schemats kortaste pass och på bussresan hem igår satt jag och snackade med en uniformsklädd ungdom från försvarsutbildarna. Blev så nyfiken på hur organisationen ändrats sen jag slutade för åtta år sen, men de körde i princip samma kurser. Så resten av bussturen blev det alla möjliga historier från tidigare övningar, vad de brukade göra och hur jag och Jönsi en gång mitt i natten råkade gå rakt ner i en å. Det är helt vansinnigt hur jag kan sakna dom tiderna.
 
Nu blir det frukost, jobb och en efterlängtad helg.
 
 
 

Jobblista

Vad ville du bli när du var barn?

Ville antingen jobba i mataffär och använda scannern eller som fönsterputsare eftersom jag älskade att se hur skrapan gjorde allt skinande rent.

Vad trodde du att du skulle bli när du var tonåring?

Varför vet jag inte men jag var länge inne på att bli yrkesmilitär i England. Gick sen över till Sverige.

Vilka var dina bästa och sämsta ämnen i skolan?

Bästa var historia och svenska medan jag avskydde tyska, matte och no.

Vilket var ditt allra första jobb?

Sommarjobb på förskola när jag var sexton.

Vad har du haft för olika betalda jobb?

Kör i ordning då. Förskola, biträdande instruktör, undersköterska, au pair, diskare, bartender, garderob på uteställe, marknadsundersökare på telefon, säljare av tidningsprenumerationer, jobb i skidlift, tidningsutdelare, merch-säljare, mataffär, parkeringsvakt, spelbutikskontrollant, massör och marknadsundersökare i fält.


Vad går ditt nuvarande jobb ut på?

Kontrollera hur många människor som stiger på och av bussar.

Vilka är dina starka respektive svaga sidor på jobbet?

Det här är bara ett tillfälligt jobb men de starka är att jag sällan tappar räkningen även om det blir rörigt och de svaga att man vid vissa tidpunkter har svårt att hålla sig pigg.

Nämn något som du är extra stolt över att ha gjort i ditt jobb? 

Under mitt andra jobb, att som kroniskt blyg ställa mig framför ett trettiotal främlingar i Stockholm och prata.

Vad skulle du vilja jobba med om du inte hade det yrke du har i dagsläget?

Den frågan ställer jag mig själv konstant. Kanske på gård, kanske med djur, kanske i försvaret, kanske som författare, kanske som allmän entreprenör, kanske som massör. Svaren är oändliga.

Vad tror du skulle vara det sämsta jobbet för dig?

Ett understimulerat arbete med strikta kollegor, tillvägagångssätt och arbetstider huggna i sten och där man inte kan vara sig själv ihop med chefen.

Vad har du gått för utbildningar?

Gick omvårdnad på gymnasiet, ett år på polisförberedande i Tranås och till diplomerad massör i Göteborg.

Vad gör du om fem år?

Oj, om jag känner mig själv rätt skulle jag lika gärna kunna jobba med hästdressyr som på resebyrå.

Plan your escape

Kollade igenom en massa gamla skrivböcker tidigare idag och hittade av en slump ett visitkort från ett par jag och australiensiska Hannah träffade i Venedig för några år sen.
 
De var ett medelålders par från USA som hade sålt både hem och företag för att resa runt i världen och besöka hundra länder. Vi stod i samma kö och började prata och jag minns hur inspirerad jag blev av deras sätt att leva, hur de helt enkelt bara bestämt sig för att följa en stor dröm.
 
Såg nu att de nått målet, att deras reseblogg vunnit en massa priser och att de nu föreläser om upplevelserna, så häftigt!
 
Klicka på bilden för att komma till deras blogg

Vårdepression

Gjorde en väldigt otippad upptäckt när jag skrev throwback-inlägget igår.
 
Började se ett mönster när jag upptäckte att hårddisken hade bilder från alla månader utom mars upprepade gånger. Fick tänka tillbaka på vad jag gjort under vårarna sen jag gick på gymnasiet, gjorde årskartor, tänkte igenom tidigare arbetsplatser och upptäckte att jag hamnat i en djup svacka varenda år vid samma tidpunkt.
 
Googlade och upptäckte att vår-depressioner finns. Vanligast är vinterdepressioner när det blir mörkt, och det finns ingen riktig förklaring till varför några drabbas under våren men it's a real thing.
 
Ju mer jag funderar ju klarare ser jag mönstret. Alla gånger jag hamnat i riktigt djupa svackor eller rent av depressioner, när jag brutit kontakten med folk, när jag hamnat i konflikter, när jag haft social fobi, när jag varit apatisk, när jag haft jobb där det inte funkat, när jag tagit extra många långpromenader, när jag känt mig oerhört utmattad utan anledning, när jag desperat sökt mig till förändringar - det har varit under februari, mars och april.
 
Resten av året är jag som vanligt. Bara att få det svaret och inte uppleva mig själv som så oförutsägbar är en oerhörd lättnad.
 
 

Världens bästa ostsås

Måste tipsa om ett recept jag lagade tidigare idag.
 
Pasta med vegetariska bacon, broccoli och ostsås.
 
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl sojamjölk
2 dl sojagrädde
2 krm strösocker
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
6 st ostskivor
2 msk chilisås
 
Broccoli, hälsans köks bacon och pasta i lagom mängd.
 
Tillagning:
 
Koka pasta, stek bacon, koka broccoli samtidigt som ostsåsen:
 
1. Smält smöret i en kastrull.
 
2. Tillsätt vetemjölet och låt det "koka ihop", mindre risk för klumpar.
 
3. Tillsätt grädden och mjölken. Koka upp under omrörelse.
 
4. Tillsätt socker, salt, vitpeppar och chilisåsen (eller ketchup). Rör om och låt koka några minuter. Smaka av och tillsätt ev. mera kryddor eller chilisås.
 
5. Ta kastrullen från värmen och tillsätt osten, rör om tills den har smält. Klar att serveras.
 
Klicka på bilden för att komma till receptets originalsida

Throwback day

Tänkte göra ytterligare ett throwback-inlägg med saker som hänt under samma tidpunkt tidigare år.
 
Mars 2008
 
 Det här, tydligen
 
För att inte tala om det här
 
Mars 2009
 
 Just normal stuff man brukar göra när man går på gymnasiet
 
 Åt tårta och firade att vi endast hade praktiken kvar innan studenten
 
 Var i Stockholm för projektarbetet och umgicks med en mycket ung Louis
 
Mars 2010
 
 Väldigt lite tydligen, hade inte en enda bild från mars 2010
 
Mars 2011
 
 Hängde med min dåvarande tyska pojkvän i Würzburg där jag bodde kvar efter au pairandet
 
Mars 2012
 
 Bodde i Tranås och hängde med Erik
 
Och gick den polisförberedande utbildningen där vi bland annat backade runt stolpar
 
Mars 2013
 
 Börjar se ett mönster, har inga bilder från mars 2013 heller men bodde i Österrike och jobbade i skidlift
 
 Mars 2014

  Flyttade till Oslo under februari och bodde med stjärnan till höger på bild
 
Mars 2015
 
 Stack på roadtrip till USA och besökte Los Angeles, Grand Canyon och Las Vegas

  Tröttnade på storstäder, stog en avstickare ut till gamla gruvbyar, skidorter och heta källor
 
 Och hittade slutligen dessa i Reno
 
March 2016
 
 Var tillbaka tredje rundan i Nevada
 
 Åkte på utflykt med Evans familj

 Och följde med hans band på skivinspelning i Sacramento
 
Mars 2017
 
 Och i år, so far this!

Långliftning och fullt schema

Kan även passa på att berätta om hemresan från Norge. Bestämde mig för att inte stanna eftersom jag inte hittade tillräckligt roliga jobb så jag liftade neråt och fastnade precis innan Sverige. Lyckades till slut ta mig vidare, ett par kilometer över gränsen. Stod sen vid en påfart till motorvägen och kom vidare till en mack där det var totalstopp. Och det började bli mörkt.
 
Tog säkert en timme innan jag fick ställa mig vid påfarten och fick lift med en tjej och hennes morbror i samma ålder från Syrien. Hon tyckte inte jag borde utsätta mig för någon risk med mörkret och bjöd med mig hem till sin familj. Hon var tjugosju, gift och hade två bart på elva och nio. Så vi satt och drack te, kollade på barnkanalen och försökte prata svenska. Sen åt vi skitgod syrisk mat, har seriöst aldrig ätit en så god sallad och så gott ris förr.
 
Sen satt jag och tjejen uppe ett par timmar och pratade innan vi gick och la oss. Dagen efter fortsatte liftandet ut från Hunnebostrand tillbaka till E6:an och efter säkert sju olika förare var jag framme.
 
I fredags var det sen fest hos Sessan, hej Sessan! Sofistikerade spel, inte lika sofistikerade spel, dans, det klassiska åket ner för trappan på soffkudde där minst en person alltid slår ihjäl sig. Sen gick alla hem utom Sessan och Jocke som gick och badade haha.
 
Imorgon blir en mycket fullspäckad dag!
 
Protest mot att det ska snöa imorgon, bild tagen för precis ett år sen

Vad man nu egentligen ska ha det till

Lovade mig själv att plugga ryska en timme om dagen efter jag lånade hem barnböckerna från biblioteket i somras men det höll bara i sig i ungefär en månad innan jag tappade motivationen.
 
Men nu när jag var i Oslo laddade jag ner en app för newbies och där har jag tagit dagens lektion nästan varje dag. Har även suttit inne på en sida med spel för ryskainlärning och idag när jag satt på bussen skrev jag ner alla ord jag spontant kunde komma på och fick ihop nästan hundratrettio stycken. I det stora hela är det inte mycket att hänga i granen men det är helt klart en början.
 
Klicka bilden för att komma till hemsidan, där finns massa olika språk att välja mellan

Andra sidan atlanten

Älskar att hitta nya bra bloggar.
 
Vet inte om den här bloggen egentligen gör mig mest ressugen eller bara får mig att sakna USA. Malmö-tjejen som skriver stack över som au pair under två år och nu är tillbaka på en tre månader lång resa. Känner hennes känsla av glädje och frihet genom varenda bild.
 
Klicka på bilden för att komma till hennes blogg

Vårens planer

Nu när det snart börjar bli varmare kör jag på en lista med vårens planer.
 
Besöka historiska eller gamla platser. Verkligen låta min inre farbror ta över. Slott, ruiner, militära platser, bunkrar, gamla hus och byggnader. Bara dra ut på picknick med förhoppning att hitta något kul och fotogeniskt.
 
Besöka så många loppisar som möjligt. Återkommer varje år men loppisar kan man inte tröttna på.
 
Åka på några olika events för vegetarisk mat. Finns en del att välja mellan och jag tror särskilt en av dom kommer vara superb.
 
Åka på en årsträff för en särskild organisation med en massa workshops. Det mesta verkade kul.
 
Gå på vandringstur. Fler detaljer kommer när det närmar sig. 
 
Göra någon förändring med mitt hår. 
 
Påbörja två projekt jag haft på gång ett bra tag.
 
Hitta några sporter jag verkligen gillar. Lutar mot att börja med typ klättring. 
 
Vad har ni för vårplaner?
 
 
Här skriver du lite information om dig kanske, vad din blogg handlar om och något om dig? Skriv vad du vill eller skriv ingenting alls. Kram HannaVic.se