Hur jag tänker rösta och varför

När jag tänker på de partier vi har möjlighet att rösta på ser jag främst två sidor: de sociala problem vi löser genom förändrad kunskap, öppenhet och förståelse, och de problem vi inte kan ändra genom något annat än ren politik. Även om vi kan rada upp hundra samhällsproblem så måste vi prioritera, vad är viktigast att fokusera på idag och varför?
 
Sverige har turen att fortfarande leva i bubblan av förnekelse. Av frid och fröjd och hopp om en spikrak framtid. Rapporter om miljöförändringar i världen säger annorlunda. Dessa skriker förgäves för döva öron. Vi har ett fåtal år på oss innan det kan konstateras att det är för sent att rädda smältande isar. Vad innebär det? Vatteninvasioner som sänker massvis av landområden världen över. Den tillgängliga oljan börjar ta slut, och vad händer ifall vi inte hunnit komma tillräckligt långt med de förnybara och miljövänliga bränslena? Vi går bakåt i utvecklingen, tvingas tillbaka ett par årtionden där vi kan glömma allt som heter vårkollektion på H&M och ny iPhone.
 
Det kommer ske under vår livstid, det är ett faktum, men tyvärr har vi fortfarande valet att stoppa huvudet i sanden. Samtidigt flödar debatter om jämställdhet och skapar ramaskri åt ena hållet och uppkavlade ärmar åt det andra. Det är ett stort problem att kvinnor fortfarande ses som det svagare och mindre betydelsefulla könet, men det är inget vi har tid att på ett politiskt plan kämpa för som utgångsfråga. Det är jämförelsevis som att man fem minuter innan huset exploderar ställer sig och städar kryddhyllan i köket före man tar sin familj och drar därifrån. 
 
Frågan om jämställdheten är dessutom inte något man borde kämpa för genom politiska partier. Att försöka påtvinga något genom en liten grupps övertygelse i demokratins namn sätter många människor i ett tillstånd av totalvägran. Att människor tvingas till saker de inte är eniga om kommer skapa mer uppståndelse och vägran än positivt bemötande av de som i dagsläget medvetet eller omedvetet förtrycker och vill upprätthålla patriarkatets könsordning. Det är något vi måste nå andra vägar. Genom dialoger. Organisationer. Debatter. Bloggar. Är människor fortfarande inte mottagliga för feminism när de väl står med facit i hand och alla missförstånd är utredda skulle det ändå inte hjälpa ifall F! så skulle få flest röster i valet. 
 
Och SD handlar inte om rasism, det handlar om trygghet, om traditioner och oviljan till förändring. SD-väljarna vill känna sig säkra. De känner av "vi och dom"-segregationen. De känner av rashierarkin, de känner av fördomarna och de känner av olikheterna mellan svenskarna och invandrarna. De är frustrerade över att pengarna läggs på invandrarna istället för svenskarnas skola, vård och arbetsmarknad. SD-väljarna är trötta på dålig politik helt enkelt, och SD är det parti som tar upp de frågor som många svenskar känner för mest. Vi måste sluta demonisera  SD-väljarna och istället försöka få dom att förstå att SD inte har svaret när det kommer till integration. Och om inte integration är vad de söker får vi försöka inse att känslan av att söka trygghet är mänsklig, och att det i väldigt få fall faktiskt handlar om ren rasism. Det är en långsam process där vi alla får ta vårt ansvar att vidga vyerna och ta till oss mod att utforska, för kommande generationers skull.
 
Moderaterna drivs mer av pengar än medmänsklighet. De senaste åtta åren har visat i vilken riktning de ville gå. En del människor är mer värda. De arbetsdugliga, ambitiösa och högutbildade. De vita och rika. De med egna företag. De får förmånerna. Svenskarna har som tur är genomskådat deras klasspolitik och vill återigen ha ett Sverige med lite mer solidaritet.
 
Nu skulle vi ju kunna gå efter namnen på partierna för att få en uppfattning om vad de står för, men det är inte hela sanningen. Vänsterpartiet har till exempel i många fall hårdare driven miljöpolitik än miljöpartiet, vill nå den integration som förhoppningsvis SD-väljarna söker, och har till och med mer jämställda löner än F!s politiker.
 
Jag vill att vi börjar se allvaret i miljöproblemen innan vi bittert får ångra våra val, därför kommer jag rösta på vänsterpartiet.
 
 


Anton Valtonen    •  

Tjena hur kommer det sig att just Vänsterpartiet är det som du Röstar på ? visserligen har V bra politik, men de har precis som S och MP många Planer och olika Agendor hur landet ska fungera och se ut. jag är bekymrad över saker som Försvaret, hur det ser utrikes Syrien, Ukraina och många andra orosmoln. sedan är Miljön, Jobben, Vården, skolan och bostadsproblem i Landet under en längre Period, jag vet inte vad jag ska rösta på..vilket är bäst enligt dig ? jag lutar åt S/Vänstern..men sedan så har ju tyvärr vad jag kan se SD rätt i invandrarfrågan, samt bättre fokus på Försvaret. jag är inte Rasist eller Nazist, bara bekymrad över att det inte finns jobb, eller tillräckligt med bostäder. jag tycker om att Landet har en mångkultur, med folk från andra länder. så tycker jag, men vilket är bäst egentligen ? Tackar på förhand och delar vad du Tycker om/ vad du ska rösta på I valet + snygg blogg :)


Kom ihåg mig?
Här skriver du lite information om dig kanske, vad din blogg handlar om och något om dig? Skriv vad du vill eller skriv ingenting alls. Kram HannaVic.se