Systerskap ger styrka

För precis en vecka sen när jag tog mig ut på en kort spontantripp ut i Europa, närmare bestämt Hamburg och Århus hade jag med mig en bok jag lånat på biblioteket. Ju längre in i boken jag kom, desto mer förstod jag sambandet mellan det faktum att vi mest står och stampar på samma ställe i kampen för feminismen och hur vi kvinnor hanterar varandra i olika situationer.
 
Boken handlade om en kvinna som under ett och ett halvt år förklädde sig till man och fick ta del av deras värld, deras tankegångar och förhållningssätt till varandra och kvinnor. Även om USA i boken framställdes som världens mest tragiska och sexistiska land kom det även fram en ny häpnadsväckande vinkel - respekten.
 
Män respekterar varandra. Män hjälper varandra. Känner man inte varandra undviker man ögonkontakt, som det uttryckes i boken "if you don't wanna fuck him or kill him you show your respect by avoiding eyecontact". Det är rakt, ärligt och okomplicerat. Hur gör vi kvinnor då? Först och främst respekterar vi inte ens oss själva, vi är mer där för att be om ursäkt för vår existens. Jobbar i diket. Bär den tron mannen sitter på och hatar varandra. Där har vi det, vi kvinnor hatar varandra. Vi tål inte att det går bra för någon annan, vi klarar inte av att se någon annan få den uppmärksamhet vi själva vill ha. Vi tycker inte om varandra just av den enkla anledningen att vi har samma kön.
 
Se er omkring. Hur kommer det sig att det oftast inte fungerar på arbetsplatser med endast kvinnor? Varför förekommer det skitsnack och oärligt spel bland tjejer i alla åldrar och på alla tänkbara ställen? Varför all denna mobbning och dessa utfrysningstaktiker? Varför ställer sig inte tjejer som en samlad grupp för att stötta den som blivit slagen eller våldtagen? Varför kallar vi varandra hora?
 
Vi kommer aldrig komma längre så länge vi inte kan släppa grupptrycket och den kultur som genomsyrar en obehaglig inställning till varandra. Jämställdhet kommer aldrig nås så länge vi inte jobbar tillsammans. Vi behöver supporta varandra, glädjas åt den andres framgångar, vända avundsjukan till motivation och visa lite jävla systerskap. 
 
 Kom ihåg mig?
Här skriver du lite information om dig kanske, vad din blogg handlar om och något om dig? Skriv vad du vill eller skriv ingenting alls. Kram HannaVic.se