Matriarkatet

Jag tänkte sätta det här med jämställdhet i lite perspektiv. Många hävdar att vi inte alls lever i ett patriarkat (ett samhälle uppbyggt av och för mannen), och det tydligaste sättet att bevisa motsatsen är nog att leka med tanken och föreställa oss hur det vore om vi bytte roller.
 
Tänk dig att större delen av alla filmer har uteslutande tjejer i huvudrollerna och att dessa filmer ses som könsneutrala medan de fåtalet filmer som representerar männen anses som killfilmer och ratas av nästan alla tjejer. Tänk dig även att filmerna med majoriteten kvinnor använder sig av killarna som bisittande objekt utan personligheter eller en egen talan. Tjejerna har uppblåsbara dockor av män, slår killarna på rumpan och har alltid i fokus att få ligga, med killar som ofta inte vill samma sak.
 
För där har vi nästa ämne. I en omvänd värld är inte killarna lika sugna på sex som tjejer, kanske inte intresserade alls med tanke på hur mycket tjat och trugande som ingår. Det handlar sällan om samtycke, snarare godkännande. Många, kanske de flesta killar skulle ha legat för att tjejerna får tillåtelse, inte för att de själva vill det - och det vet tjejerna om. Om en kille skulle bli tvingad sex skulle tjejen lätt kunna få en ny kille medan han som utsattes för våldtäkten blev tillfrågad på vilka sätt han utsatte sig själv i situationen. 
 
När en tjej väl skulle få tillstånd att ligga, eller om både tjejen och killen vill, är det i stort sätt bara tjejens njutning som är i fokus. När tjejen är klar, vilket nio av tio gånger skulle vara innan killen, är allt färdigt. Även om killen skulle berätta att han också skulle vilja känna sig tillfredsställd hade de flesta tjejerna varken brytt sig eller orkat hålla sig vakna/varit tillräckligt intresserade efteråt. Många tjejer skulle anse att det är killarnas uppgift att de till så att de själva kommer, medan tjejernas njutning alltid är killarnas uppgift att ordna. Det skulle i de flesta fall resultera i killar som får finna sig i att återigen ligga bredvid efteråt och intala sig själva att det var skönt ändå.
 
Tjejerna skulle inte bara få högre lön utan även kvotera in varandra och kalla sig själva bättre kvalificerade baserat på resultatet av att bara veta hur de själva presterar på området. Killarnas områden skulle av sig själv få lägre status, och kommer det in en tjej får hon ofta direkt högre lön bara på grund av vad hon har mellan benen.
 
Folk skulle inte lyssna på män. Det skulle användas härskartekniker, förlöjliganden, de skulle ofta bemötas som sexuella objekt vilka inte ses som riktiga personer att ta på allvar, de skulle daltas med och alltid hamna i skymundan. Tjejer skulle kalla killar för horor både innan och efter de förlorat oskulden, och många tjejer skulle förvänta sig att killarna förändrar sina kroppar för deras skull medan tjejerna gör lite som de själva vill.
 
Efter jobbet skulle kvinnan lägga sig på soffan och förvänta sig att mannen städar, lagar mat, diskar, tvättar, tar hand om barnen och håller reda på vardagen i desto större utsträckning än tjejerna. Trots att mannen ofta står ut med dubbelarbete utan att klaga väljer många kvinnor ändå att både verbalt och fysiskt misshandla sin kille om de korsar någon form av linje eller om kvinnan bara är stressad eller tycker att killen försöker ta för mycket makt över sitt eget liv. Gällande barnen skulle mammorna ses som fantastiska om de efter två veckors konstant arbete på annan ort kom hem och bytte blöja och lekte en kvart. Naw, de försöker ju iallafall. Papporna skulle vara övervakade av alla utomstående och attackeras för minsta snedsteg.
 
Och så vidare i all oändlighet. Om ovanstående cenarion vore sanna hade samhället kallats för ett matriarkat, ett samhälle som är uppbyggt för och av kvinnan. Nu är det alltså tvärt om. 
 
 
 

Kommentera här: