Allt du behöver är en kedja och ett hänglås

Folk frågar ibland om halsbandet jag nästan alltid har på mig. Måste du låsa upp det med nyckel? Varför är där ett hänglås? Jag kommer inte ihåg exakt vart jag hörde historien, men när jag var kring fjorton läste jag om nån sångare i ett punkband som hade på sig ett sånt som en symbol för att han kände sig inlåst i samhället. Det var onekligen en anarkist, men jag kunde ändå förstå hur han tänkte. Så jag började bära ett likadant från och med dess fram till i somras när jag tappade bort det på wacken, men gjorde sen ett nytt som jag fortsätter ha på mig.
 
För mig står det för att vara fast i ett samhälle jag varken är rätt för eller som hanterar våra personliga rättigheter efter våra egna viljor och behov. Det är en symbol för att vara inlåst i normer, förväntningar och det där gamla kugghjulet som försätter oss i stressiga situationer där vi uppmanas att inte tänka själva. Vi kontrolleras, förbjuds och bestäms över. Demokrati och fria viljor fungerar bra så länge vi fortfarande håller oss inom ramarna för hur samhället tjänar så mycket pengar på oss som möjligt. Vi förväntas vilja ha barn, vi förväntas ha en utbildning och jobba från tjugofem till sextiofem och vi förväntas helt enkelt att alltid vara lagom. Det finns alla dessa oskrivna regler, dolda bestraffningar och ett bemötande från människor som köpt hela konceptet och ställer sig avvisande mot de som valt andra vägar.
 
Det är ett sätt att visa hur jag vägrar vara slav för människor som främst värdesätter hur mycket pengar jag kan dra in åt dom, som lätt byter ut mig mot någon mer effektiv utan något intresse om mig som person eller vad som händer med mig. Det är inte värt att slita dag in och dag ut för.
 
Det är ett sätt att visa hur jag känner gällande att lagligt sätt bli styrd över när det kommer till personliga frågor och att känna mig fångad i ett patriarkat som begränsar mina möjligheter. Där finns många anledningar, men kort och gott har jag på mig halsbandet eftersom det för mig symboliserar en motvilja att vara inlåst i ett samhälle där andra människor har lagen på sin sida när det kommer till att bestämma över och åt mig.
 
 
 
 

Kommentera här: