Den försvunna tiden av medmänsklighet

För någon vecka sen hittade jag en blogg tillhörande en medelålders kvinna som bodde i en av de varmare amerikanska delstaterna. Hon skrev ett inlägg om hennes vilja att hjälpa arbetarna i Asien som lever på minimilöner för att västvärlden ska kunna shoppa så billigt som möjligt, och uttryckte hoppet om att inspirera andra att köpa dyrare kläder eftersom att de på så sätt skulle göra världens människor en god gärning.
 
Jag vet inte om det var naivt eller bara skrivet ur ren okunskap. Trots den goda tanken är det tyvärr inte så världen ser ut idag, här handlar det om att tjäna pengar och leva det glamorösa livet framför att hjälpa människor i nöd, hur lite man än skulle vilja erkänna det för sig själv.
 
Det är ju inte som att Gucci sitter med lyx och välfärd genom godhjärtad anda och medmänsklighet. Nej de människor som har råd att spendera, de spenderar, och de som haft turen att bli ett av de glamorösa företagen lever i en bubbla av rikedom som få kommer i närheten av.
 
Om bara ett enda företag skulle bry sig om att de faktisk sätter människor i skiten genom att erbjuda skamligt låga löner skulle de kunna hjälpa flertalet familjer ur fattigdom. Det är ju inte som att Kina själva kan sitta och förhandla med den giriga och snåla kapitalistvärlden. Varför skulle jag betala dig mer när jag kan tjäna pengar istället? Det blir ett oundvikligt jobbtvång när fabrikerna inte kan neka ett erbjudande på grund av västvärldens förmåga att enkelt hitta en annan asiatisk fabrik som kan göra samma jobb för samma skitlön.
 
Är det ingen som inser att konsekvenserna blir barnens uteblivna skolgång när föräldrarna inte har råd att betala skolavgiften? Förstår ingen att barnarbete till stor del beror på att föräldrarnas löner inte får det att gå runt?
 
Har vi människor blivit så pengakåta att vi hellre skickar varandra till slumområden än att leva på en normal jävla månadslön? Skillnaden för oss själva blir endast de indragna förmånerna att ha nya kläder varje dag och att äga tre sommarhus, men för andra blir konsekvensen att de slipper se sina barn svälta till döds.
 
 

Kommentera här: