uppgift - Sexobjekt

För ungefär en vecka sen frågade en gammal kurskamrat mig om jag kunde hjälpa honom med att posta en musikvideo i min facebookprofil som han hjälpt till att göra. Jag öppnade länken han skickat med och tittade på videon två gånger innan jag svarade nej.

Videon började med en avklädd kvinna, där kameran filmade över i princip alla hennes kroppsdelar i olika små klipp. Killen som medverkade i samma scen hade en arm och en bröstkorg att visa innan det gick över till handlingen om att tjejen dumpade honom, medan han bad om att få henne tillbaka.
Det sa han inte direkt till henne förstås. Detta förklarade han i en dyr sportbil där unga människor slog volter omkring honom. Även en tunnel under kvällstid fick höra hur han saknade tjejen.

Därefter fortsatte videon på en nattklubb där killarna hade kläder, medans tjejerna visade hud.
Ja så kan det förstås alltid se ut på vilket uteställe som helst, i alla städer, men här åkte dessutom en av tjejernas trosor av mitt på dansgolvet, då en annan kille stod framför och intresserat tittade på.

Självklart insåg ju tjejen som lämnade sångaren till slut att hon ville ha honom, och smög sig in på klubben och såg överlycklig ut över att vara tillbaka i hans armar.

Det intressanta var sen diskussionen som uppstod efter att denna föredetta kurskamrat på ett schysst sätt ifrågasatte varför. Diverse åsikter byttes, och några av de mest intressanta kommentarerna var dessa:

 

Vår pratstund avslutades strax efter detta, men jag kunde inte ungå att spåna vidare på hans resonemang.
Så anledningen till varför tjejerna är med i musikvideon är tydligen i detta fallet på grund av att de vill visa upp sin kropp för män som är sugna att se, för att dom gillar sin "perfekta" kropp. Det signalerar ut saker till omvärlden.

Musikvideor är, som alla vet, till för människor att titta på, och visst kan vi se dom överallt. I den moderna musikvärlden är större delen av dessa videoklipp bestående av en eller flera manliga artister som i bakgrunden låter tjejerna spela trånande, avklädda och villiga sexobjekt. I fallen med de kvinnliga artisterna har de knappt några kläder på sig i vilket fall som helst. Underkläder, högklackat, smink och jäkligt synliga urringningar för att nämna några exempel.

Killar kan självklart också finnas med som objekt för de kvinnliga huvudrollsinnehavarna, men har ni någonsin sett en video med en fullt påklädd kvinna utan några synliga sexuella kroppsdelar tillsammans med en man som spelar den attraktiva, avklädde mannen? Och har ni det.. grattis!

Vi gör mer eller mindre alltid kvinnan till den sexuella symbolen som svärmar runt männen. De har just den där "perfekta" kroppen med bröst, smal midja och suktande blick. Jag ser det, du ser det, din kollega ser det och så även de unga tjejerna du möter på stan. De hinner ta in mycket information varje dag, både medvetet och omedvetet. De får komplex av att inte se ut som tjejerna som syns i media. De söker vägar för att komma dit.

"Vissa älskar sig för sin kropp och lever helt ut av det". Ska det betyda att man inte borde vara nöjd med sig själv förrän man känner sig smal och har medias version av en perfekt kropp? Ska man älska sig själv för att man ser "perfekt" ut? Och framför allt, ska vi lära ungdomarna att vägen till männens uppskattning sitter i det yttre? För det är just precis vad massor av tonåringar tror på. Jag skriver aldrig i syftet att dra alla över en kam, men har jag fel om jag säger att utseendefixeringen till större del inte beror på att tjejerna vill se bra ut endast för sin egen skull? Nej de vill att andra ska se deras yttre skönhet. Massor, och jag menar verkligen massor av unga tjejer får en klump i magen bara av tanken på att visa sin kropp som de av olika anlednigar inte är nöjda med. Kanske lite för breda lår och magen som måste sugas in i andra människors umgänge. Fel på deras kroppar som de själva inbillar sig och som de lärt sig att hitta på grund av den yttre pressen.

Barn och ungdomar ska inte behöva lära sig att vägen till välmående är att få uppskattning av det andra könet. Vi borde inte få låta media vrida tjejernas och killarnas syften på detta viset. "Tjejerna som gillar sin kropp får visa upp den. Killarna som vill se den får se den."

Jag förstår inte hur de vuxna människorna i de stora mediala maktpositionerna tänker när de så oansvarigt väljer att ge omvärlden denna bild av tjejers och killars olika syften. Det ger alldeles för unga flickor ämnen att fundera över som de inte borde utsättas för på långa vägar, vilket bidrar till år av otillfredställelse över sig själva och sin egen kropp.

Det sätter jävligt onödiga spärrar för ungdomarna. Ungdomar som faktiskt fortfarande är barn.