N E W Y O R K

Snacka om att det knappt varit lugnt en halv sekund sen jag kom hem från USA.
Så det är väl därifrån man får ta det!

Förrförra måndagen åkte jag, bror, mamma och pappa till New York. Vi mellanlandade i röda korsets bakvända land innan vi tog oss vidare till staterna i ett flygplan jag verkligen vågar kalla high tech. Jag menar... TETRIS PÅ PLANET?!

Vi kom iallafall fram till hotell 91 i Chinatown senare under måndagkvällen, amerikansk tid.
På tisdagen började upptäcktsfärden. Vi åt frukost på ett ställe som hotellet rekomenderade, och det var verkligen ett sådant ställe man tänker sig feta amerikaner äta på, dessutom var hälften av kunderna poliser.
Där satt även en mörkhyad man som hade beställt, och en av servitriserna gick förgäves och letade efter rena bestick åt mannen. Efter att ha undersökt både diskmaskinen och alla tänkbara lådor tog hon då ett par använda ur en burk, torkade av dom på handduken hon hade hängande ur förklädet och lämnade över dom till mannen som helt ovetandes tog emot dom och tre minuter senare hade gafflen i munnen. Snusk.

Därefter gick hela familjen längs broadway ner till battery park där färjorna till frihetsgudinnan gick. Vi promenerade sen längs västra sidan upp till platsen där the twin towers stått. Alltså byggnaderna som utsattes för terrorattacken 2001. Där var bara ett stort tomrum och massor av lyftkranar, samt en vägg i anslutning till platsen till minne av alla de brandmän som mist livet i försöket att hjälpa till.

Nästa stop blev brooklyn bridge, dit vi gick halvvägs ut och tog bilder. Jag till mamma:
- Ta några bilder på mig och Jak.
När jag sen kollade genom kameran upptäckte jag fyra bilder av stålvajrar och två av mig och min bror. Haha.
Mamms och papps gav sen upp och gick tillbaka till hotellet medan jag och Jacke på småvägar tog oss upp till 14th street där jag hittade "forever 21". En billig affär med grymt awesome kläder. Vi traskade sen längs 2 avenue tillbaka till hotellet.
På kvällen anlände även mormor, mormors syster och hennes man, samt min morbror och hans fru.

Under onsdagen var det kasst väder, men vi gav oss ut ändå efter en frukost på ett intressant franskt ställe med en man som var trevlig, men nästan obegriplig i sina försök att prata det engelska språket.
Jag, mamma, mormor och Inger åkte till midtown, alltså platsen med dom riktiga skyskraporna. Vi gick genom rockefeller center, och när de senare försvann mot en kyrka gav jag mig av mot central park på egen hand. Men det var som sagt dåligt väder, och det blev bara en liten fotorunda innan jag frågade om vägen till platsen där John Lennon blev mördad. Pensionärerna missuppfattade dock vad jag letade efter och skickade istället in mig i central parks minnesstig "strawberry fields" som ledde fram till det bänkomringade imaginemärket. När jag senare var på väg därifrån fick jag syn på platsen jag från början letade efter! Med tända eldar och en reporter med tillhörande kameraman kunde det inte vara annat än John Lennons mordplats.
Mer kringströvande blev det sen innan jag åkte ner till lower east side som sades vara ett bra shoppingställe. FEL!
Gick sen besviket hem till hotellet igen.

Men på kvällen gick vi alla till little Italy för att äta på en restaurang, alla som tidigare nämndes, och även mina kusiner samt deras kompis. Jag hade för ont i magen för att äta något storslaget, så jag fick istället resterna från allas tallrikar. Höhö.

Under torsdagen var däremot finare väder igen och den tunna jackan åkte på.
Frukoststället blev denna gången det läskiga gaffelcaféet, där amerikanska pannkakor och ägg med bacon beställdes in. Dagen gick åt att upptäcka mer av Manhattan, med andra ord att promenera andra hållet längs Broadway, upp till union square. Hittade ganska mycket najs i affärerna men köpte bara två par jeans, ett par shorts och sminkborstar. Snacka om att det var billiga saker i denna underbara stad. Framme i den lilla ekorrbebodda park träffade jag otippat på en av mina kusiner, hennes mamma och deras kompis som var där för att träffa min broder som jag fick syn på en stund senare. Vi tog oss bort till caféet cosi där jag åt en muffins som var ungefär lika stor som mitt huvud. Sen gick vi hem till lägenheten där morbror och hans fru bodde under tiden de var i USA, snacka om utsikt. När min bror senare gick iväg för att strosa i affärer valde jag att stanna och haka på erbjudandet jag fick om att gå på yoga med morbror och kusin. Det var nämligen en kvinna de kände som skulle hålla i lektionen.

Ja, utan att egentligen ha någon aning om vad jag gav mig in på följde jag med till en av dessa berömda små gator där det fanns en liten hörna där det skulle utföras yoga av oss och tre kvinnor till.
Med oerhört knepiga rörelser att uträtta, och musklerna skakandes hade jag absolut ingen aning om vad jag höll på med. Men efter ett par:
- Good Jenny! sagda till mig antog jag att jag gjorde någonting rätt. Eller så försökte hon bara vara snäll.
Efteråt gick jag, morbror, kusiner, kompis, morbrors fru och yogainstruktören och åt på ett nästan helt vegetariskt ställe med asiatisk mat, för att därefter bli följd till subwaystationen varifrån jag sen åkte hem till chinatown.

Fredagen var examensdagen (hela anledningen till varför resan till New York blev av). Äldste kusinen skulle bli advokat, och vi samlades allihop vid madison square garden, tillsammans med tusentals andra anhöriga. Det var ungefär åttahundra personer som skulle ta sin examen, så det tog en stund för allihopa att dels ta sig fram till sina platser och även att en efter en bli kallade fram för att få en tygbit hängd runt halsen, le och gå tillbaka till sin plats. Mellan dessa händelser var det dessutom några proffessorer och en elev, samt en dam från vita huset som höll tal, vilka man efter en stund aldrig tyckte tog slut, trots att dom alla var bra på vad dom gjorde.

Tre timmar senare steg vi ut från byggnaden och delades upp för att gå åt olika håll efter att tagit ett par, eller kanske tre bilder av den nybakade advokaten. De flesta skulle med och äta mat på hennes skola medans jag och mamma bestämde oss att efter att ha shoppat lite mat, kläder och skor åka till central parks östra sida för att fika. Vi åkte en crowded buss ett antal hållplatser fram till vägen i höjd med guggenheimmuséet, där jag upptäckte att min plånbok var stulen. Snabbt som in i hildegard tog vi oss tillbaka till hotellet med tunnelbanan för att spärra kortet, men när jag en stund senare gick in på internetbanken upptäckte vi att ungefär tre och ett halvt tusen svenska kronor blivit upphandlade för. Satfläsk!

Så nästkommande dag gick ut på att ta oss från den ena polisstationen till den andra. Vi fick fylla i lappar, snacka med utredare och diskutera, berätta och svära lite över vad som hade hänt.
På eftermiddagen släppte vi dessa tramsigheter för att åka över till en park i Brooklyn där kusinen med tillhörande folk hade sin examenspicknick. Det var mysigt med sol, filtar, vegetarisk mat och massor av människor som var där för att komma bort från storstadsrytmen en stund.
Brodern försvann efter en stund för att åka på en vrålkonsert. Själv tog jag, mamma och pappa en kväll på stan där vi åkte till times square med alla dess turistfällor, enorma reklamskärmar, gratis kramar och människor med kameror i högsta hugg, precis som jag.

Söndagen gick i promenadens tecken. Jag och kusinernas kompis bestämde oss för att ge oss av upp till Harlem, som ligger norr om central park, för att kolla upp 125th street som den nyblivna advokaten tipsat oss om skulle vara en bra afrikanskinspirerad väg. Men inte tog vi tunnelbanan från den sydöstra spetsen av parken vi valt att träffas vid, utan vi gick hela vägen upp längs den östra sidan i parken, vilken faktiskt inte var lika enorm som jag väntat mig. Jag tror bara det tog ungefär en och en halv timme för oss med vissa uppehåll. Och visst fanns där bra shopping i Harlem, men bara en affär som hade med Afrika att göra. Ingen besvikelse för min del, men dock för Jennys (ja den andra tösabiten hette samma som jag).

Jag åkte därefter för att träffa mammi på samma plats som jag träffat Jenny på tidigare under dagen, men möttes av hela min familj. Vi gick och åt hamburgare på ett helamerikanskt ställe innan vi styrde våra steg mot söder och dess tunnelbanestationer. Mamma och pappa åkte ner till battery park medan jag och broder tog några affärer på broadway innan även vi åkte för att möta päronen. Jag köpte ett par snygga tavlor som såldes överallt innan pappa åkte till hotellet och vi andra gick till century 21 i närheten av ground zero, med ett kort stopp på vägen, då jag blev jagad av en kackerlacka. Affären var dock en besvikelse och vi gick hem till hotellet igen någon timme senare.

Sista dagen i detta fantastiska land ägnades åt shopping, shopping och åter shopping. För att få ut så mycket som möjligt av sista timmarna i staden tog jag med min frukost och åt längs broadway där jag faktiskt bara köpte ett diadem och en ögonskugga. Jag hade även blivit tipsad av ännu en plats på östra sidan av Manhattan som skulle vara bra, men som tyvärr även det blev en besvikelse, och jag spenderade fem minuter åt att snacka med en kille som försökte få mig att donera pengar till diskriminerade homosexuella. Lockande. Men hade jag donerat pengar till alla som behöver så hade jag varit mer pank än jag redan blivit.

När jag senare genade över en väg tillbaka till broadway fick jag syn på den första och enda fotbollsplanen jag skådade under resan. Mitt sista köp blev sen ett armband där jag råkade dra upp ett sår på kuppen som sen vägrade sluta blöda. Nej. Biggaråer blev även en klok investering som jag satt och åt i taxin på väg till flygplatsen, därifrån vi (självklart) åkte hem igen med ännu en mellanlandning i schweiz.

Ett överflöd av bilder kommer senare att laddas upp på facebook.
Ännu en bok publicerad och på återseende mitt herrskapKom ihåg mig?
Här skriver du lite information om dig kanske, vad din blogg handlar om och något om dig? Skriv vad du vill eller skriv ingenting alls. Kram HannaVic.se