Fundering

När man inte jobbar så ofta får man mycket tid till att tänka på saker som man med stor sannolikhet aldrig skulle komma på i vanliga fall.

Så för ett par dagar sen snurrade ett visst ämne i huvudet:
Är det andra personer som utvecklar oss människor, eller hänger den psykiska biten med på samma sätt som den fysiska?
Nu kan jag tänka mig att ingen av er fattar vad jag försöker få fram.

Men tänk såhär.
Alla har vi någon gång sagt saker i stil med "dagens teknologi" eller "jag fattar inte hur man kommer på en sån idé" när man får syn på insidan av en dator eller funderar över hur ett foto skapas när man trycker av en bild på sin kamera.
Det bevisar ju bara att vi själva aldrig skulle ha uppfunnit de tekniska hjälpmedel som vi ser som självklara idag.

Och låt oss säga att Antonio Meucci aldrig föddes och därmed inte heller uppfann telefonen, skulle den då aldrig ägt rum, eller hade någon senare kommit på tanken bara att utseendet varit något annorlunda?
Samma vad det gäller musik, om ABBA aldrig skapats, hade deras låtar heller aldrig funnits på kartan?

Går man lite djupare så kan man ju undra hur det hade varit om man kunnat förutspå saker. Tänk om man visste vilka två människor som krävdes att skaffa familj ihop för att barnet senare i livet skulle uppfinna saker, bli ett geni eller en talang inom något område. Undrar hur samhället hade sett ut idag då med alla dess finesser som man aldrig har kommit på idag med tanke på att just dom barnen aldrig skapades.

Om vi tänker nutidens människor fast där inte funnits några språk i världen, skulle vi då komma på att vi behöver ett sätt att kommunicera eller skulle det ta lika lång tid att inse som det faktiskt gjorde när det inträffade för tusentals år sen?

Utvecklingen går framåt för varje dag som passerar och människorna blir smartare med tiden. Vi kämpar hårdare, hittar lösningar på saker, blir allmänbildade och besitter etiskt och moraliskt tänkande.

Men hur skulle det egentligen sett ut om barnen som föds idag hade växt upp med vuxna från förr?
Skulle de också grymta, gå runt halvnakna och sova i grottor under hela sitt liv, eller har vi blivit så psykiskt utvecklade att de på en gång skulle tänka ut bättre metoder att klara av de problem som uppstår?

Så jag ställer frågan igen.
Är det andra personer som utvecklar oss människor, eller hänger den psykiska biten med på samma sätt som den fysiska?
1 Leia ♥:

skriven

Finns alltid mycket tid till att tänka :)

2 Anonym:

skriven

nu vill vi ha uppdatering

Kommentera här: