Nürnberg

Ja jag lovade ju dessutom att skriva om Hitlermuseet "Documentation Centre Nazi Party Rally Grounds" vi var på i Nürnberg förra helgen.
Ni som känner mig vet att jag är sjukt intresserad av detta ämnet, särskilt då vad det gäller hela andra världskriget, så jag blev glad i hjärtat när några av tjejerna i söndags frågade vilka som var sugna på att hänga med till ovanstående museum som jag inte ens kände till.

För att dra lite historia om staden Nürnberg och varför museumet låg just där var på grund av det var en av de platser som var det nazistiska Tysklands viktigaste städer innan kriget bröt ut. Ni har säkert sett bilder och filmer från den tiden när det står brutalt många människor i prydliga grupper, och en bred gång mellan där Hitler och ett par andra män gick, för att ställa sig uppe på en trappa och prata. Detta är i Nürnberg.

Det visades en otroligt intressant video på museet av en tjej och en kille som åkte skateboard genom staden, och hittade olika dörrar till stora byggnader, dit de gick in och hittade de gamla kända platserna, filmade från precis samma vinkel som under trettiotalet, vilka klipptes in att kunna ses både från nu- och dåtid.

Därefter kunde man i sin egen takt gå runt och lyssna på historier om Nürnberg under trettiotalet, titta på bilder, se filmer och kolla på gamla föremål.

Denna stad ligger alltså drygt en timme härifrån. Samma avstånd som mellan Kristianstad och Malmö. Skillnaden är bara att var man än åker på en timme i Sverige kommer man bara till en ny stad. Här kommer man till historia. Här har det hänt på riktigt, och man är omringad av platser som man tidigare bara läst i böckerna eller hört i skolan.

När man har bott i neutrala Sverige hela sitt liv blir skolans historialektioner inte realistiska. Det blir bara som berättelser vi får höra och försöka ta till oss. Här lever man mitt i det. Går på samma gator som tyskarna gjorde då och bor i en stad som blev bombad och totalförstörd under kriget.

Det är så sjukt intressant. Ja, för den som gillar historia alltså.
1 Anonym:

skriven

Javisst är det intressant med nationalsocialismen i Tyskland och deras kamp på den tiden. Tyvärr så är den rätt bra vinklad det som vi får höra om idag. Man hör ju till exempel,man hör sällan om dom bombningarna i dresden(där det dog mest oskyldigt folk) som var till vilken nytta? Sen måste jag till lägga att "guds utvalda folk" har lyckas, när det gäller speciellt ditt tänk kring Svea rike. svar gärna. Hade fint.

Kommentera här: