Vem sa att vi inte lever i ett patriarkat

Jag skulle vilja sätta vissa saker i ett nytt perspektiv. Vi människor är väldigt bra på att generalisera, dock är inte allt accepterat och det finns en anledning till det. 
 
Sverigedemokraterna har gjort det rumsrent att förakta invandrare. Dra dom över en kam, utgå från saker, se ner på. Det är okej att generalisera och tala utifrån gruppen invandrare, mörkhyade, "dom från Syrien" osv. Lika accepterat är det att dela in alla muslimer i ett fack, eller judar, eller kristna, eller poliser, stockholmare, feminister och så vidare i all oändlighet. 
 
I dessa situationer finns inget intresse av att göra en personlig utvärdering, det finns inget individuellt, man har bestämt sig. Man vet ju hur dom är. Det intressanta här är ju att dessa direkta analyslösa bedömningar är vanliga bland män. Ja naturligtvis även bland kvinnor, men även mycket vanligt bland män. Däremot den kvinna eller icke-man som tassar in på området att generalisera män kommer bli häcklade, dumförklarade, hotade och minsann få veta hur liggbara de inte är. Det finns en stark ovilja att förstå. Alla dessa kränkta män, åh nej vi är minsann inga potentiella våldtäktsmän hur kan du säg så du borde dö jävla hora. 
 
Ändå kan vi ju ta och jämföra lite generaliserade grupper. I Sverige fick män våldta sina fruar fram till för femtio år sen. Alla yrken blev tillåtna för kvinnor i början av åttiotalet. Det här är successiva processer som kvinnor kämpat för och fortfarande slåss om idag för att nå jämställdhet. Det här är inte saker män självmant gett upp och det är viktigt att tänka på när man dömer ut länder utan demokrati som har en sämre kvinnosyn. Det är tack vare demokratin och kvinnors envishet som Sverige är där vi är idag, och fan ta män om dom tar cred för det. Svenska män kämpar ju än idag för att tysta kvinnor som jobbar för att få de rättigheter som alltid varit självklara för män. 
 
Män går i taket för att muslimer vill bygga moskéer, för att de inte får sjunga nationalsången på stan, för att en kvinnlig kollega tjänar mer och för att invandrare går på bidrag. Och klagar. Och röstar. Och skriver insändare. Och blänger. Och tar plats i protest. 
 
Som kvinna ser man det motsatta könet starta i princip alla krig, döda civila och barn och låta överlevande titta på när deras barn våldtas, bombar sig själva och drar oskyldiga med i graven, misshandlar homosexuella, hotar, slåss, mördar och våldtar i desto större utsträckning, får högre lön, objektifierar, köper fjortonåriga flickor, slår tjejer på rumpan, skuldbelägger våldsoffer och försvarar utövarna, tar mest plats överallt, i film, media, sport, serier, musik osv. De tar vad de vill ha, makt, pengar, status, skit i alla andra. Män ska ha. 
 
Desto fler kvinnor jobbar i förskola, i äldrevården, som undersköterskor, volontärarbetar, är veganer, jobbar för djur och miljö, gör obetalt arbete i hemmen, tar hand om barn. Ändå är det okej för män att förakta och förlöjliga kvinnor, till och med den de lever ihop med och som gör honom förbannat många tjänster varje dag. Men den kvinna som säger något negativt generaliserande om män möter härskartekniker, hot och hatfyllda kommentarer om hur man inte kan dra en hel grupp över en kam och hur bra killar dom minsann är.
 
Män anser alltså att de ska vara den enda gruppen fri från generalisering trots att dessa ställer till med mest i världen på andras bekostnad? Knepigast blir det kanske med tanke på att dessa vita män är de som står högst i hierarkin och inte möts av ett reellt förtryck. Kolla vilka du inte får kritisera så ser du vilka som har makten.
 
 

Kommentera här: