Vad är det som är så svårt att fatta

Genusmedveten uppfostran handlar endast om att ge båda könen alla möjligheter, utan stereotypa begränsningar och socialt uppbyggda könsroller. Ja, det finns en skillnad på pojkar och flickor när dom är barn: pojkar har en snopp, och tjejerna en snippa, andra skillnader på fysiska attribut kommer först när de blir tonåringar.

 

Andra påpekar att om barnen inte delas in i dessa snäva fack kommer de växa upp med en förvirrad sexualtillhörighet och blir homosexuella eller transor. Jo tjena, tror man allvarligt på sånt dravel bör man nog gå en kurs i basic psykologi innan man kommenterar nåt som har med genus att göra.

 

Vad blir då det sista argumentet? ”Men tjejer och killar har faktiskt olika personligheter, det är inte en slump att killar gillar att leka spiderman i tuffa miljöer och att tjejer vill vara rosa prinsessor”. Jaså inte? Vad uppmuntras respektive kön till från dagen de föds? Om flickor dagligen matas med budskapet att dom är söta under flera års tid, vad lär dom sig av det och hur påverkar det deras personligheter och självbilder när de växer upp?

 

Och vad blir killarna tillsagda? ”Det är bara tjejer som gråter, rosa är inte för killar”, samtidigt som de uppmuntras till våld genom leksakssvärd, pistoler och slagsmål. "Sånt killar gör". Förutom det faktum att machokulturen och patriarkatet fortsätter att frodas går även budskapet om att en tjej är det värsta man kan vara fram klart och tydligt.

 

Skulle nu ens dotter verkligen tycka pyssel och hästar är det bästa som finns eller om sonen skulle älska ishockey - skitbra! Men inte på grund av att de tvingats in i sin könskategori med tillhörande krav och förväntningar.

 

Om alla leksaker, personligheter, egenskaper, viljor, drömmar, önskemål, kläder och lekar helt enkelt hade kategorin ”barn” skulle alla växa upp med likvärdig respekt och uppmuntran om att det är okej att vara precis som man är. Svårare än så är det inte.

 

 

 

Kommentera här: